Header image                                              
Curtea de Arges  
  
 
 
 
 

 
 
Stefan cel Mare si Nicolae Alexandru

 

 

Pe la 1881, cercetand monumentele istorice din nordul Moldovei, PS Melchisedec, carturarul academician, a dat peste Tetraevangheliarul de la Manastirea Humor, din anul 1473 (in prezent adapostit de muzeul Manastirii Putna). Pe una din filele acestei celebre carti, episcopul a descoperit o miniatura de o rara frumusete care infatiseaza pe Maica Domnului cu pruncul Iisus. In partea de jos a miniaturii este redat Stefan cel Mare, in genunchi, oferindu-i cu piosenie darul sau de inima, Tetraevengheliarul.

Cuprins de emotie, la 13 noiembrie 1881, marele carturar Melchisedec isi exprima opinia ca miniatura de pe Tetraevangheliarul de la Humor este “adevaratul si autenticul portret al marelui Stefan“. Ipoteza episcopului academician explodeaza la Academie si da nastere unei adevarate furtuni, sfarsind in cele din urma prin a fi acceptata de vehementii opozanti.

O inedita confirmare a autenticitatii chipului lui Stefan cel Mare din Tetraevangheliarul de la Humor vine din Tara Romaneasca, de la Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Intr-un articol publicat pe site-ul Episcopiei Argesului, PS Calinic lanseaza o ipoteza la fel de incitanta ca si cea a academicianului Melchisedec. Iata ce spune Prea Sfinţia Sa: «N-as crede ca Stefan cel Mare n-a vazut Argesul cu cea mai veche biserica din sud-estul Europei, precum a
vazut-o Alexandru cel Bun vizitandu-l pe Mircea cel Batran. Si cred ca agerului domn nu i-a scapat din privire atitudinea de piosenie a basarabului domn (este vorba de Nicolae Alexandru, n.n.) ce poate fi vazut de oricine intra in celebra ctitorie domneasca argeseana... Si apoi, mesterii umblau prin tara mai mult ca noi si aveau ochi sa vada si inima sa lucreze intru buna si sfanta credinta ».

Asadar, modul in care este redat Stefan cel Mare in renumita miniatura este identic cu felul in care este zugravit Nicolae Alexandru in fresca Deisis din Biserica Domneasca de la Curtea de Arges.

Nicolae Alexandru Voievod

                        

                                    Nicolae Alexandru voievod. Detaliu din tabloul Deisis

 

 

Nicolae Alexandru Voievod

                  Stefan cel Mare si Sfant. Miniatura din Tetraevangheliarul de la Humor