Header image                                              
Curtea de Arges  
  
 
 
 
 

 
 
Restaurarea Bisericii Domnesti

 

 

         La inceputul secolului al XX-lea, se hotarase, din initiativa arhitectului francez Lecompte de Nouy (restauratorul bisericii manastirii Argesului), daramarea monumentului, pentru a fi apoi restaurat prin reconstituirea lui din temelii. Calatorind pe drumul argesan al voievozilor, calauzit de amintirea eroicei vremi a inceputului, Nicolae Iorga se oprea in fosta cetate de scaun, in fata bisericii batrane ce se sprijinea in carjile reparatiilor noastre si, cercetand-o cu dragoste, caldura si intelegere, o socotea demna de a fi pastrata cu multa grija. In 1911, cand administratia daduse ordin ca biserica, gata sa se naruie, sa fie totusi daramata, locuitorii orasului, punand mana de la mana suma, enorma pentru acea vreme, de 56.000 lei, se adresau Comisiunii Monumentelor Istorice cerand cu insistentă ca biserica sa fie reparata cu banii lor.

            Este meritul arhitectului Grigore Cerchez, sprijinit de pictorii D. Norocea, I. Mihail si G. Teodorescu, de a se fi incumetat - cum spunea el insusi – sa incerce sa salveze monumentul. Lucrarile de restaurare, incepute in acelasi an, au continuat timp de un deceniu si jumatate, iar rezultatele au fost neasteptate chiar si pentru istoricii si oamenii de arta, care stiusera sa pretuiasca venerabilul monument. Si astfel, datorita unei chibzuite restaurari, prima de acest fel realizata in cercetarea istorica romaneasca, Biserica Domneasca si-a recapatat, atat in interior cat si in exterior, infatisarea-i originala, dezvaluindu-si integral valoarea reala: aceea a unuia dintre cele mai armonioase monumente istorice si de arta ale tarii noastre, monument a carui faima a trecut de mult dincolo de hotare.

            Ultimele restaurari, executate sub supravegherea Oficiului National al Monumentelor Istorice, au fost finalizate in anul 2002.