Header image                                              
Curtea de Arges  
  
 
 
 
 

 
 
Din uitare spre amintire

 

 

Biserica Domneasca din Curtea de Arges este unul dintre cele mai pretioase documente ale inceputurilor civilizatiei medievale romanesti si monument al spiritualitatii bizantine. Insa, dupa ce a rezistat veacurilor, in incercarea de a ne transmite imaginea unor vremuri demult apuse, Biserica Domneasca – unicat al feudalitatii muntenesti din secolul al XIV–lea este pe cale sa se prabuseasca,sub povara nepasarii si indiferentei contemporanilor.

              Slujbele religioase sunt oficiate o singura data pe an, de Sfântul Nicolae – hramul bisericii; moastele Sfintei Filofteia (care incepand cu secolul al  XIV – lea erau adapostite de Biserica Domneasca) se odihnesc de mai bine de un veac in Manastirea Curtea de Arges; putinii turisti care ajung intamplator si trec pragul Bisericii Domnesti raman cu convingerea, in lipsa unui punct de informare adecvat, ca au vizitat un monument obisnuit...

         Nepasare, nestiinta sau rea-credinta? Sau poate toate impreuna?

         Cum putem ajuta Biserica Domneasca? Privind-o cu admiraţie, cu respect, cu intelegere, multumindu-i ca exista si ca a avut puterea de a-si invinge destinul, atacurile turcilor, incendiile si vandalizarile, pentru a ni se înfatisa ca o minune a timpurilor glorioase ale inceputurilor Tarii Romanesti.. Nepasarea si indiferenta sunt pericolele supreme care ar mai putea lovi  Biserica Domneasca.